Reisnotities: Helsinki, St. Petersburg en Tallinn

Reisnotities: Helsinki, St. Petersburg en Tallinn

Helsinki

Helsinki, Finland werd oorspronkelijk opgericht als een Zweedse buitenpost in 1550. Vanwege on-again, off-again oorlogen tussen Zweden en Rusland, werd Finland in 1809 door Rusland geannexeerd nadat Zweden de 21-jarige oorlog met Rusland had verloren. Het bleef een deel van Rusland tot 1917, toen Finland tijdens de Russische revolutie van dat jaar onderhandelde over zijn autonomie van Rusland met een financiële buy-out waarvoor de Finnen tot in de jaren zestig nog steeds betaalden.

Hoewel Finland deel uitmaakt van de EU, zijn ze niet op één lijn met de NAVO, omdat hun behoefte aan Russische olie een dringender financiële kwestie is. Helsinki is ook een van de weinige plaatsen waar u monumenten voor de voormalige tsaren van Rusland zult blijven zien.

De inwoners van Helsinki maken graag grapjes dat ze twee seizoenen hebben: het winterseizoen en het bouwseizoen. Inderdaad, overal waar we reisden in Helsinki waren bouwwerkzaamheden aan de gang waardoor het moeilijk was om door de straten te navigeren.

Kerken en monumenten

Onze eerste stop is het John Sibelius-monument. John Sibelius was een componist en violist die alom wordt gecrediteerd voor het helpen van Finland bij het vestigen van zijn nationale identiteit. Sibelius was zo geliefd en bewonderd dat slechts 10 jaar na zijn dood in 1967 een monument voor hem en zijn muziek werd opgericht. Het duurde nog eens 20 jaar voordat het monument echt voet aan de grond kreeg in het nationale geweten van Finland. Er wordt aangenomen dat Sibelius muzieknoten als kleuren zag en dat dit vermogen zijn composities beïnvloedde.

Ik ben erachter gekomen dat de reisleiders in het land het beu zijn om kerken te bezoeken. Zo moe dat ze de kerkstops “ABC” (Another Bloody Church) noemden. Onze volgende twee haltes zijn bij kerken. De Uspenski-kathedraal en de Rotskerk (Temppeliaukio-kerk). De Uspenski is uniek door zijn overduidelijke Russische invloed met uivormige koepels en een prachtig verweerd koperen dak.

De Church of the Rock is een van de unieke constructies die in de binnenstad in de zijkant van een rots worden gebouwd. Hoewel de buitenkant niet erg indrukwekkend is, is de binnenkant met zijn koperen plafond erg dramatisch.

Veel bezienswaardigheden in Helsinki

Er zijn veel plaatsen die je moet bezoeken in Helsinki. Mijn tijd was kort, dus ik verhuisde naar het Centraal Station. Het is bijna in het centrum van de binnenstad. Het station is een imposant bouwwerk. Als ik meer tijd had gehad, had ik er gemakkelijk een uur over gedaan om het te onderzoeken. De klokkentoren doet me denken aan enkele beelden uit films uit het tijdperk van de depressie die bedoeld waren om de macht van de staat over de gewone man over te brengen.

Sint Petersburg

We stomen Helsinki uit voor de reis naar Sint-Petersburg, Rusland. De Baltische Zee is deze nacht veel rustiger en er wacht een zonnige dag als we de volgende ochtend in St. Petersburg aankomen.

Sint-Petersburg is niet vernoemd naar Peter de Grote, zoals algemeen wordt aangenomen, maar naar St. Peter. De stad is eigenlijk drie keer hernoemd: Sint-Petersburg (oorspronkelijk), Petrograd (1914) en Leningrad (1924). Dan terug naar Sint-Petersburg in 1991. Opgemerkt moet worden dat het niet mogelijk is om zonder visum aan land te gaan in Sint-Petersburg. Het visum wordt door het schip verstrekt via hun georganiseerde reizen of u kunt het zelf apart aanvragen.

Stopt onderweg

Constructie uit het Sovjettijdperk stippelt het landschap uit tijdens de reis van de haven naar het stadscentrum. Het is in vreselijke vorm en totaal ongeïnspireerd. Zelfs de lokale bevolking spreekt er met een zekere minachting over. De gevels zijn beschermd als “historisch” en de bewegwijzering op deze gebouwen is ernstig beperkt (net als de reparaties blijkbaar). Er is geen kans op foto’s omdat onze chauffeur niet langzamer gaat rijden. Hij verhuist zo snel mogelijk naar de betere delen van de stad waar ook de verkeersopstoppingen toenemen.

We maken uiteindelijk een stop langs een ouder dok aan de overkant van een vroeg 20e-eeuws marineschip, de Aurora. De kanonnen van deze boot werden afgevuurd als het signaal voor de bolsjewieken om het Winterpaleis te bestormen tijdens de eerste gebeurtenis van de Oktoberrevolutie. Dit was het begin van de Russische Revolutie in 1917 en het einde van de familie Romanov.

De rivier de Neva verdeelt een groot deel van het centrale deel van de stad. Een bootje op de rivier is een leuke manier om veel te zien zonder de hele afstand te lopen.

De Vasilyevsky Island Spit strekt zich uit in de Neva en biedt veel mooie uitzichten op en neer over de Neva, en de unieke rostrale kolommen ter herdenking van zeeoverwinningen vormen een interessante bezienswaardigheid.

De kathedralen

Het Peter en Paul-fort en de kathedraal werden gebouwd tussen 1706 en 1740. Het gebouw was niet alleen een verdedigingswerk tegen Zweedse aanvallen, het was ook een gevangenis voor hooggeplaatste politieke gevangenen. Gevangenen waren onder meer Dostojevski en Trotski. Interessant dat een fort/gevangenis ook een glorieuze kathedraal bevatte met 27 in goud gemonteerde iconen. De kathedraal bevat ook de overblijfselen van veel van de laatste tsaren, waaronder de herbegraven familie Romanov.

St. Isaac’s Cathedral is de grootste Russisch-orthodoxe kathedraal en de vierde grootste kathedraal. Het biedt plaats aan ongeveer 6.000 mensen en staat alleen omdat er geen zitplaatsen zijn.

Tijdens het beleg van Leningrad in 1941 gebruikte de Duitsers St. Isaac’s als doelwit. Het resultaat van een deel van de beschietingen is nog steeds te zien in de pokdalige roodgranieten zuilen rondom de kerk.

De Kerk van de Verlosser op het Bloed is de meest sierlijke Russisch-orthodoxe kerk die ik ooit heb gezien. Ik ben veel meer gewend aan de Russische kerken in de VS, die voor het grootste deel veel minder versierd zijn. De kerk op zijn kleine stuk land trekt dagelijks enorme menigten. De straatverkopers aan de achterkant van de kerk voeden zich met deze drukte.

Een bezoek aan Sint-Petersburg is niet compleet zonder een bezoek aan de Hermitage. Het museum is zo groot dat er geen hoop is om het in de middag te voltooien. We concentreerden ons tot het einde van de dag op slechts één onderdeel.

Tallinn

We verlaten St. Petersburg voor de nachtelijke zeiltocht naar Tallinn, Estland. Tallinn ligt aan de noordoostkust van de Golf van Finland. Voor veel mensen in het Westen zou Tallinn een welkome verrassing zijn. Een modern technocentrum omringt een oude middeleeuwse stad die nog veel van de bewaarde architectuur uit de Middeleeuwen bevat. Gelukkig hebben ze, toen de Sovjet-Unie na het einde van de Tweede Wereldoorlog Estland bombardeerde en vervolgens annexeerde, niet alles in hun kielzog vernietigd.

Oude stad

De twee belangrijkste delen van de “oude stad” zijn de bovenste en onderste delen. De ommuurde “bovenstad” op Dome Hill/Cathedral Hill (Toompea) heeft geweldige kathedralen en overheidsgebouwen. Dit omvat het oudste stadhuis uit 1404. De “benedenstad” is een doolhof van pleinen, huizen met puntgevels en kerken. Het stond bekend als de Hanzeafdeling voor de kooplieden en handelaren die in de Middeleeuwen tot het Hanzeverbond behoorden. Sommige stadstaten binnen de Liga hadden ook hun eigen regeringen en rechtssystemen. Er is een binnenmuur die het bovenste en onderste gedeelte scheidt waar je doorheen kunt lopen om aan weerszijden toegang te krijgen tot de eeuwenoude poort.

Aan het ene uiteinde van het Stadhuisplein bevindt zich een van de oudste (open sinds 1422) nog werkende apotheken. Het bevat een museum binnen terwijl het nog steeds basisremedies uitdeelt.

Voorbij de Apotheker kom je de St. Catherine’s Passage tegen. Deze passage is een must-see voor de architectuur en de winkels die verband houden met het Sint-Katelijnegilde.

Architectuur en kerken

Ja, het is tijd voor een ABC (weer een verdomde kerk) maar het is een spectaculaire. De Sint-Alexander Nevski-kathedraal beslaat een van de vier meest prominente stukken land in de bovenstad. De Russische invloeden zijn weer terug te vinden in de uivormige koepels van de kerk.

Freedom Square ligt net buiten de ommuurde oude stad en is een enorm open plein. De Siegessäule herdenkt de Estse Onafhankelijkheidsoorlog. Het speelt zich af tegen de achtergrond van Kiek in de Kok en de Alexander Nevski-kathedraal. Het is een visueel verbluffende site.

Kiek in de Kok is een hoge kanontoren aan de zuidkant van de oude ommuurde stad die de stad verdedigde tegen indringers die over land kwamen. Het is een indrukwekkend bouwwerk uit de Middeleeuwen dat nu een museum is. Het dient ook als toegang tot de verborgen tunnels, de Bastion Passages. De tunnels zijn gebouwd in de 17e eeuw maar werden opnieuw gebruikt in de Tweede Wereldoorlog.

Lokale flair

Op weg naar buiten de stad kom ik wat lokale kleuren tegen. Tallinn heeft een overvloed aan straatartiesten en deze heer stond zeker bovenaan de lijst.

Ik beëindig mijn ontdekkingstocht door Tallinn op het plein waar de torens van de oude stadspoorten aan de Virustraat staan. Het is een levendig plein met veel winkels, restaurants en straatverkopers. Het zou gemakkelijk zijn om een ​​ontspannen middag op het plein door te brengen.

Noot van de redactie: dit is een vierdelig artikel van onze lezer, Bob McCormac. Het omvat een 20-daagse reis naar de Scandinavische landen waar de Vikingen zijn voortgekomen en waar ze hun stempel hebben gedrukt op de beschaving. In de meeste gebieden zijn die directe invloeden al lang geleden uitgewist, maar de impact op de culturen is nog steeds zichtbaar in elk land.

Lees deel 1: Stockholm, Zweden

Bob’s werk vind je hier: